loading spinner
Totaal (excl. BTW): € 0,00

Welke sokkel moet ik kiezen?

- Categories : new

Welke maat sokkel of zuil moet ik kiezen?

Door onderstaande vragen te stellen komen we erachter wat uw wensen zijn:
1. Wat komt er op de sokkel te staan?
2. Waar gaat u de sokkel voor gebruiken?
3. In welke omgeving komt de sokkel te staan?
4. Hoeveel sokkels wenst u?

Voor advies over de lengte en breedte kijken we vooral naar WAT er op de sokkel komt te staan.
Voor advies over de hoogte kijken we vooral naar WAAR de sokkel komt te staan en wat de TOEPASSING ervan is.
En… het één heeft weer met het ander te maken. Om het gemakkelijk te maken :-)

Lengte x breedte

1. Wat komt er op de sokkel te staan?

Uw product, kunstwerk, plant of ander object dient uiteraard goed ondersteund te worden door de sokkel. Het moet er goed op passen. Wat van belang is, is om te weten wat de afmeting is van de voet van het object wat op de sokkel komt. Heeft u een ronde bloempot met een diameter van 40 cm breed, dan wil dat niet direct zeggen dat de sokkel 40 cm breed moet zijn. Het gaat om de afmeting van de voet van de bloempot. Veel plantenbakken of kunstwerken hebben een smallere voet dan de rest van de vorm zoals op de foto te zien is. Het is vervolgens mooi als er aan beide kanten van de voet wat ruimte overblijft.

   

Als het gaat om productpresentatie tijdens een beurs dan is de vraag of u één product of meerdere stuks op één sokkel kwijt wilt. Ook hierbij is het mooi als rondom het product of de producten een aantal centimeter ruimte overblijft.

Hoe bepaalt u de lengte x breedte?

Kleiner dan 30x30 cm

Veel kunstwerken vinden hun plek op een sokkel van 20x20 cm. Een klein object of een product met een smalle voet vormt een sierlijk geheel op een smalle pilaar.


Een zuil van 30x30 cm breed: de meest gekozen afmeting!

Een sokkel met de afmeting 30x30x100 cm is de meest gekochte en verhuurde sokkel.
De afmeting 30x30 cm blijkt in veel gevallen ideaal omdat:
- veel bloempotten hier mooi op uit komen
- de sokkel biedt voldoende ruimte om een kunstwerk, plantenbak of product op te plaatsen en is tegelijkertijd niet te volumineus om in een ruimte te plaatsen.

Een sokkel van 35x35 cm tot  45x45 cm

Een aantal objecten vraag om meer presentatieruimte. W e zien dit vaak bij productpresentaties tijdens een beurs. Of bij een kunstexpositie waarbij grotere objecten geëxposeerd worden.

Grote sokkel met bestickering via Solits   grote sokkel met glazen beschermkap van Solits


Een sokkel groter dan 45x45 cm

Een aantal objecten past gewoon niet op een kleinere oppervlakte.
Dan worden sokkels van 60x60 cm of groter ingezet. Op het moment van schrijven hebben we zelfs een bestelling van een sokkel van 7 meter (!). Dan komt de vraag kijken: wanneer is een sokkel nog een sokkel?
Naar ons idee is een sokkel een sokkel als het ondersteunend is aan producten of objecten die erop komen te staan.


Grote display via Solits

Hoogte2. Waar gaat u de sokkel voor gebruiken?
Zet u de sokkel in voor productpresentatie tijdens een beurs, om een bloempot op te zetten in huis of om een kunstwerk te exposeren? Gaat de aandacht uit naar het product wat erop staat, of gaat het om een sfeerbeeld?
Deze keuzes bepalen de hoogte van de sokkel.

Elk object heeft een ideale kijkhoek: Het ene product komt het beste tot zijn recht als u er van bovenaf op kijkt (zoals bij sommige kunstwerken), veel producten bekijkt u het beste in een hoek van ca 45 graden, andere producten zijn mooier als u het vanaf de zijkant bekijkt en enkele objecten komen perfect tot zijn recht als u ze van de onderkant bekijkt. Hier past u de hoogte van de sokkel op aan.

In grove lijnen kunnen we de volgende afmetingen in hoogte aanbevelen:


Een sokkel korter dan één meter:
Een zuil tussen 30 cm en 95 cm adviseren wij bij producten die langgerekt zijn of die u vanaf de bovenkant wilt bekijken. Indien u de sokkel als bijzettafel wilt gebruiken, raden we een korte afmeting aan van 30 cm tot 45 cm. Het is dan handig om er wielen onder te laten plaatsen.
Ook bij presentaties waar u met hoogteverschillen wilt spelen kunt u een aantal sokkels van 30 cm of 60 cm hoogte toevoegen. Voorbeelden van sokkel met een hoogte van 30 tot 90 cm:

granieten sokkel voor kunst via Solits      kartonnen sokkel Deliflor via solits   meerpaal sokkel met kunst via Solits

Een sokkel van 1 meter: de meest gekozen afmeting!
De sokkel van één meter adviseren we bij producten die u of uw klant gemakkelijk aan kan raken. Denk hierbij aan folders of producten die klanten mogen vastpakken. Eén meter is gemiddeld de heuphoogte en geeft een zichtlijn van ca 45 graden. Dit is tevens een mooie maat zuil voor een vaas bloemen.
Voorbeelden van sokkels van één meter:

glazen sokkel met bloemen via Solits   witte sokkel met boedha beeld Solits   granieten sokkel met kunst in tuin via Solits   meerpalen met bloempot


Een sokkel van 1.10 of 1.20m
Om het product nét wat meer in het zicht te krijgen, bijvoorbeeld bij een klein product of om details goed te kunnen zien, adviseren we een hoogte van 110 of 120 cm. Voorbeelden van sokkels van 1.10m en 1.20m:

zwarte sokkel met beschermkap voor kunst via Solits   witte display voor magnum via Solits   granieten zuil voor kunst via Solits

Een hoge sokkel van 1.40m of hoger

Plaatst u twee plantenbakken op een zuil van 140cm, dan krijgt dit een prachtige, statige uitstraling bij een entree. Of u wilt ook iets aan de voorzijde van de sokkel laten zien, zoals een display of uw logo.
Voorbeelden van extra hoge sokkels:

zwarte display met scherm via Solits   bij de entree van Nottet in Wateringen staan sokkels van Solits   de entree bij Solits  Beursdeelname Solits UK3. In welke omgeving of ruimte komt de sokkel te staan?

Als u een grote woonkamer heeft met een lange witte muur, dan geven twee hoge robuuste zuilen een stijlvolle invulling. In een kleine woonkamer adviseren we een kleinere afmeting van ca. 1 meter hoogte.
Heeft u een dressoir of een ander meubel van ongeveer één meter hoog, dan is het mooi om de hoogte van de sokkel te laten afwijken van de hoogte van de kast. Zo krijgt u een wat speelser lijnenspel.

witte plantenzuilen in huis door Solits   eiken sokkel voor kunst in huis door Solits


4. Hoeveel sokkels wenst u?

Bij de keuze voor de hoogte van een sokkel weegt het aantal sokkels die u wenst mee in het advies. Tegenwoordig kiezen klanten vaak voor voor twee sokkels hun interieur. Voor een rustig beeeld, adviseren wij om te kiezen voor zuilen van gelijke hoogte. Tip: drie sokkels van gelijke hoogte zoals op deze foto van het bedrijf Mosconi te zien is, zorgt voor een verrassend speels effect. Bij productpresentatie zorgt spelen met hoogte voor efficient gebruik van de ruimte zoals te zien is op de foto hiernaast; de sokkels staan voor elkaar gepositioneerd in verband met een kleine ruimte en toch zijn alle producten goed te zien dankzij het hoogteverschil.

drie eiken sokkels als eenheid via Solits   

                                                (fotoMANN+HUMMEL, Werner Kuhnle)In een volgend blog over dit onderwerp, deel 2: Welke materiaal sokkel moet ik kiezen?

Wilt u advies over de combinatie van uw product bij een sokkel?
Bel met 0174-881688 of mail een foto naar info@sokkel.nl

Share this content